Racestuff - Racing, Bilar & Motorer

Får jag tvätta bilen på garageuppfarten?

Så fort våren är här så händer två saker. Vi tar fram grillen, och vi tvättar bilen. Det är något som sker över hela landet och man kan känna en doft av bilschampo och tändvätska i många svenska städer, små orter och byar. Men hur är det? Får man stå och tvätta bilen utanför sitt eget garage?

Svaret är lite mer invecklat än ett ja eller ett nej. Det finns ingen lag som säger att du inte får göra det men tittar man i miljöbalken så står det att man ska göra allt man kan för att "förebygga och motverka skador på miljön." Dessutom finns det alltid lokala föreskrifter som man måste följa och vissa kommuner har totalt förbjudit biltvätt där det finns risk att vattnet rinner ner i dagvattnet. 

Hur ska jag göra?

Det är med andra ord olämpligt att tvätta bilen på gatan hemma. Det spelar ingen roll om du väljer miljövänligt bilschampo som du hittar via bästitest24 eller om det är en flaska du haft stående i flera år. Välj att åka till en tvätthall istället. 

Där finns det brunnar som vattnet rinner ner i och där kommer det att renas i flera olika steg innan det rinner ut i naturen igen. Har du inget val? Då kan du parkera på din gräsmatta. Den kommer att fånga upp det mesta av de skadliga ämnen som finns. Men vill du ha tungmetaller och olja i gräset? 

25 Apr 2023