Racestuff - Racing, Bilar & Motorer

Det där med att ta körkort

För att få köra bil, så krävs det att man har ett körkort. I Sverige får man börja övningsköra då man är 16, men man får inte köra upp eller skriva teorin förrän man fyllt 18. För att få börja köra, så krävs det att man har ett körkortstillstånd. Det ansöker man om hos Transportstyrelsen. Efter att man har fått det så kan man välja hur man vill lära sig att köra bil. Det går att skriva in sig på en bilskola eller trafikskola, köra privat eller gå en intensivkurs. Oavsett hur du gör, så måste vissa moment vara med. Till exempelvis är det så att riskutbildningar, det är obligatoriskt.

Riskettan och risktvåan

Det finns två riskutbildingar, dessa brukar kallas för riskettan och risktvåan. När det gäller riskutbildning del 1 så är det en helt teoretisk del. Den brukar vara på ett par timmar och handla om risker i trafiken. Det är då om alkohol, droger, trötthet samt andra beteenden och faktorer som påverkar körförmågan.

Riskutbildning 2, kallas även ibland för halkbanan. Denna del innebär att man får köra på halt underlag och utsättas för olika situationer. Det är meningen att man ska göra misstag, så att säga, för att lära sig. 

Uppkörning och teori

När du genomgått båda riskutbildningarna samt känner dig säker på din körning och teorin, då är det dags att köra upp och skriva upp som man kallar det. Det är då du får köra bil med en kontrollant samt skriva teoriprovet. 

3 Feb 2021