Racestuff - Racing, Bilar & Motorer

Ska du sälja bilen?

Ibland är det ju så att man vill sälja den bil man har, för att kunna köpa en ny. Antingen en sprillans ny eller en bättre begagnad. Men vad ska man tänka på då man som privatperson ska sälja sin bil? Det finns en del saker att tänka på när det gäller detta. Du kan så klart gå via en förmedlare om du vill ta det säkra före det osäkra, men du kan även göra det helt på egen hand.

Innan du säljer bilen

Det är bra att före du ska lägga ut annons, att ta reda på vad din bil är värd. Det du kan göra är att kolla annonser på nätet, med bilar som liknar din, eller är samma märke och årsmodell. Det för att få ett hum om vad de ligger ute för. Du kan värdera din bil med hos bilförmedlare som erbjuder sådana tjänster. Men oftast är det då värdering samt försäljning till dem som gäller. 

Överskatta aldrig din bils värde. Om andra säljare säljer liknande bilar, för lägre pris så kan det vara svårt att få sålt din för flera tusen mer.

En sak du bör göra före din försäljning är att gå över bilen, så att den fungerar som den ska, samt att du bör tvätta den, både insidan och utsidan. Ta också fram alla dokument som rör bilen. Därefter kan du lägga ut annons. Det kan du göra på sajter som Blocket, köp och sälj på FB eller sajter med bilar till salu. 

När du lagt ut en annons, räkna då med att du kommer få en hel del samtal eller mail med frågor kring din bil. Potentiella köpare kommer även vilja att komma och se din bil samt även provköra den. När någon vill provköra bilen, se till så att du följer med under färden, samt be om att få se förarens körkkort.

Om du hittar en köpare

Om det finns en person som vill köpa din bil, så finns det även här en del saker att tänka på. Se till så att alla uppgifter du lämnar och har lämnat är sanna. Skulle du låta bli att tala om att det finns allvarliga fel på bilen och köparen upptäcker det senare, så kan du bli stämd, bli skyldig att betala skadestånd samt att köpet kan hävas. 

Du ska även kontrollera så att köparen är den som han eller hon utger sig att vara. Du kan be om legitimation, gärna körkortet, så att du ser att det är rätt person så väl som att de har rätt att köra bil. 

Skriv sedan ett avtal och se till att det är en säker betalning som sker av bilen. Missa inte heller att det ska göras ägarbyte, det genom att köparen fyller i den gula delen på registreringsbeviset och skickar in till Transportstyrelsen. 

4 Oct 2020