Racestuff - Racing, Bilar & Motorer

Tvätta bilen på rätt sätt

Oavsett bil, så är det bra att se till så att du håller den ren och fräsch. Dels är det trevligare, men det ökar även livslängden på din bil. Du kan så klart lämna in den för en helrekond, eller åka till en biltvätt, men du kan även handtvätta den. Det är det skonsammaste sättet att tvätta bilen på. 

När du ska tvätta din bil är det bra att ha rätt produkter. En del kör med diskmedel, men det är inte så bra. Förvisso löser det upp fett och smuts, men det kan även lösa upp vax och lackförseglingar på bilen. Då är det bättre köpa ett bra bilschampo. 

Det är bra att tvätta bilen ofta, för då hinner inte smutsen gro och det är då lättare att få den ren, varje gång. 

Börja i rätt ände

Det du ska börja med, det är avfettning. Det är själva grundarbetet kan man säga och du bör inte slarva med det. Det finns flera bra avfettningsmedel att välja mellan. Börja alltid med att spraya på den nedre delen av bilen för att sen gå vidare till den övre och avsluta alltid med fälgarna.

Därefter ska du spola av bilen. Helst med en högtryckstvätt, då det gör att allt spolas bort. En vanlig vattenslang ger ofta för klen stråle. Börja spola nedtill av bilen och sedan jobba dig systematiskt uppåt i svepande sidogående rörelser.

Nu är det dags att schamponera bilen, med ett bra bilschampo samt en helt ny svamp. Gamla svampar som använts kan innehålla grus, som kan repa bilen!  Börja på den övre delen av bilen och arbeta över hela ytan i cirkelrörelser.

Nu kkan du torka bilen, först en grovtorkning med en mjuk och ren gummiskrapa för att sen gå på med trasa.

Du kan välja att vaxa bilen efter detta, eller låta bli, det är upp till dig.

Glöm inte insidan

Det är minst lika viktigt att göra rent i bilen. Det genom att dammsuga interiören. Ta gärna ut allt som går att ta loss. Skaka mattorna, torka av allt. Det funkar att använda en svamp och lite diskmedel på interiören, men det finns även medel att köpa som är anpassad för ändamålet. 

Du kan även putsa dina bilrutor om du vill och behöver. Det går bra att använda en klassisk fönsterrengöring som man sprayar på och gnuggar med en bit lakan. 

1 Sep 2020